Vrede in onszelf Joh 14,23-29

 

Vrede in onszelf Joh 14,23-29  zesde zondag van de paastijd

 

In vrede leven is belangrijk en we zijn dankbaar dat er hier in het westen geen oorlogen meer zijn. Maar vrede houdt natuurlijk veel meer in dan het verband met oorlogen. Vrede in onszelf is daarvan een voorbeeld.

 

Waarom ben ik altijd gefrustreerd: omdat ik onvrede toelaat.

Mijn vrede geef ik jullie, zoals de wereld die niet geven kan. Maak je niet ongerust en verlies de moed niet , weet ook dat ik bij jullie terug zal komen. Jezus doelde daarmee op zijn sterven en verrijzen.

Van Jezus erven we zijn vrede, vrede die de wereld niet kan geven.

Mooie woorden maar blijven het woorden of voelen we echt dat we in vrede leven kunnen leven in vrede met ons eigen doen en laten? Het leven is niet waardig geleefd te worden zonder vrede in ons leven. Elk jaar dat we miserabel door het leven gaan is een verloren jaar.

We moeten niet de bidden voor vrede in ons leven, we hebben het al gekregen zegt Jezus ons. We moeten dus bidden dat we dat geschenk kunnen gebruiken. Als God in ons is dan is alles wat Hij heeft in ons, Hij is de koning van vrede en liefde en vreugde.

We hebben geen vreugde zonder vrede en tevredenheid in ons leven.

 

Dikwijls hebben we een oorlog in onszelf, in ons hart.

In de mate God in ons leven is, in die mate kunnen we vrede ervaren.Zeggen wat Hij zegt te zeggen, doen wat Hij wil dat we doen, denken op de manier dat Hij wil dat we denken

Vrede is een geschenk, we hebben te leren hoe het ons niet kan gestolen worden. We moeten daarom leren ‘wat’ de dingen zijn die ons leven van vrede stelen.

We kunnen een groter vredegevoel hebben als we al beginnen met te leren ons alleen met onze eigen zaken te bemoeien. Commentaren op anderen geven is niet goed. We moeten vriendelijk zijn en graag zien zegt Jezus ons. Kijken we naar ons eigen leven, wat moeten we veranderen, kijk niet eerst naar wat anderen moeten veranderen.

Paulus schrijft: Want Jezus is onze vrede, Hij die met Zijn dood de twee werelden één heeft gemaakt, de muur van vijandschap ertussen heeft afgebroken. In Christus zijn we allen één.

Ik laat jullie vrede na; mijn vrede geef ik jullie, zoals de wereld die niet geven kan, zegt Jezus. Waarom is het dan toch zo moeilijk vrede te ervaren.

Wat ons scheidt van vrede is onze focus op onszelf. We vergelijken, willen beter zijn, meer hebben. Ik ben jaloers omdat iemand anders gaat trouwen of een lief heeft en ik niet. Ik heb geen werk en ik zoek nog werk en anderen hebben al werk. Soms vind ik dat mensen geluk hebben en het eigenlijk niet verdienen.

God heeft een plan, een weg en een timing voor ieder van ons. We moeten wachten op Gods timing en God vertrouwen. We moeten alles inzetten om onze vrede te bewaren door tevreden te zijn met wat gegeven is, door te zeggen :Ik vertrouw op God en als ik het niet kan zeggen , dan moeten we het denken. Ik wil God vertrouwen.

Een mooi gebed is dan : God help me bij deze stap

Wees over niets bezorgd, maar vraag God duidelijk te maken wat echt nodig is en goed en dank hem in al uw gebeden. [7] Dan zal de vrede van God, die alle verstand te boven gaat, uw hart en gedachten in Christus Jezus bewaren zegt Paulus ons. (Filipenzen 4,6-7)

Bidt en wees dankbaar. Een dankbaar persoon is een sterk persoon. Klaag niet over uw werk, klaag niet over het werk dat je verloor ,klaag niet over het werk dat je nu terug wil.

Weiger te klagen , we klagen omdat we niet tevreden zijn.  God zorgt voor ons. Laat tevredenheid ons leven als christen overheersen. Als we tevreden zijn dan zullen we niet zo gemakkelijk in de put zitten. Als we ons niet goed voelen bij acties is het misschien beter te wachten en ons in gebed te richten tot god. God wat wil jij voor mij, voor ons? We moeten proberen in alles een vredegevoel op te bouwen, misschien is het verkeerd om nu te handelen.

Sommige mensen weten van zichzelf niet dat ze op alles kritiek hebben. Zo waren we eens met enkele mensen oude foto’s aan het bekijken. Iemand had altijd negatieve opmerkingen, oh wat is die T-shirt oubollig en wat trekt die een raar gezicht. Die is ook te dik, enz.

Erg is dat, nochtans was de persoon in kwestie zich niet bewust van deze negativiteit. Dat veel van ons niet tevreden zijn heeft dikwijls te maken met onze jeugd, maar als we in Gods handen zijn dan kunnen we toch niet blijven klagen over onze jeugd. Onze redder is daar, we kunnen ons naar Hem richten, elke dag opnieuw vragen om positief te staan in de dag die komt. Dat is toch een prachtig morgengebed.

Als we vrede willen dan moeten we ons denken sturen en over de dingen juist denken. Dat kunnen we als we in verbondenheid met Jezus leven. “Jullie hebben toch gehoord dat ik zei dat ik wegga en bij jullie terug zal komen” zegt Jezus tegen zijn apostelen en ook tegen ons.We krijgen Jezus vrede, we hebben het dus al, waarom zijn we dan zo gefrustreerd? Omdat we het toelaten, in ons denken, in ons spreken, in ons handelen.

Ons lichaam is belangrijk voor ons, we willen mooi zijn, we willen belangrijk zijn en mee tellen, iets doen, maar soms zijn we ook lui, kijken uren tv, drinken teveel. Soms is ons denken blij, dan triestig dan gefrustreerd, kwaad. We hebben dikwijls alles wat we echt nodig hebben, maar het vlees is zwak. Ons gedrag, ons denken, onze wil. De beslissing om de weg te nemen die niet toegeeft aan al het negatieve, moeten we zelf nemen.

Onze mond drukt uit wie we zijn. Maar we kunnen ook alles aan het kruis nagelen, ermee stoppen, ik luister niet meer naar mijn negatieve gedachten. Ik ga naar goed mensen, ik ga vriendelijk zijn, leren om op stap te gaan in de kracht van de heilige geest, ik ga vrijwilligerswerk doen, ik ga minder slaaf worden van koken en poetsen. Een beetje minder is ook goed. Ik ga erover spreken met mijn partner en vragen dat hij of zij me daarin aanmoedigt.

 Jezus zegt ons: Ik laat jullie vrede na; mijn vrede geef ik jullie, zoals de wereld die niet geven kan. Maak je niet ongerust en verlies de moed niet. Waarom ons dus nog druk maken .

We kunnen nu beslissen om de onvrede in ons te overwinnen.

We zijn kinderen van God, het is niet nodig ons hele leven ontmoedigd en gefrustreerd te blijven en zo ons leven te vernietigen. We moeten  niet  bidden voor vrede voor onszelf, we hebben het al. We moeten bidden om voor vrede te kiezen. Niet toelaten om te zeggen ik kan er niet aan doen.

Allen hebben we te leren hoe we ons vredevol moeten voelen en hoe we kunnen kiezen voor de juiste dingen. Wat gebeurt er als mijn ruiten 1 week niet gepoetst zijn. Wat gebeurt er als mijn papieren voor mijn betalingen een chaos zijn. Beslis ik om het poetsen van mijn ruiten een week over te slaan beslis ik om meer orde te hebben in wat ik aan anderen moet betalen. Maar soms gaat het veel verder en moeten we veel moeilijkere beslissingen nemen: beslis ik te aanvaarden dat ik onvruchtbaar ben en te zien dat ik vruchtbaar kan zijn voor andere kinderen. Beslis ik te aanvaarden dat ik ziek ben en bid ik om vandaag een vriendelijke en aangename zieke te zijn en morgen weer hetzelfde te doen.

Laten we beslissen voor vreugde en vrede in ons leven. Het zijn wijzelf die soms moeilijk doen. Niets is goed genoeg omdat we niet tevreden zijn , niet tevreden met anderen maar vooral ook niet tevreden met onszelf.Willen we beslissen minder bezorgd te zijn en meer vertrouwen te hebben in God ?Jezus geeft ons vrede en met zijn kracht kunnen we tegen onze eigen onvrede vechten

Bidden we dus dat we weten hoe we dit kunnen bereiken.

Lieve God we bidden tot U om een geest van inzicht, inzicht in hoe we moeten hopen, denken, willen en handelen ,.

Wij bidden u verhoor ons Heer

Lieve God , we bidden voor ons geloven in de  overweldigend grote en krachtige werking van Uw macht  voor ons die geloven. U alleen kan ons leiden naar vrede in ons eigen bestaan.