De blindgeborene

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden
Ons kijken, onze kijk op de dingen wordt zonder enige twijfel beïnvloed door bepaalde omstandigheden. Er zijn omstandigheden waardoor je iets belangrijks over het hoofd kunt zien. En er zijn omstandigheden waardoor je datzelfde inderdaad als heel belangrijk ziet.

Zo is het bekend dat kwaadheid ons gezichtsvermogen ernstig beïnvloedt. Als je kwaad bent op iemand, dan kun je in zo iemand praktisch niets goeds zien.

In normale omstandigheden vindt iedereen vrede het hoogste goed. Er kunnen omstandigheden zijn waarin wij zeggen: ja, vrede! Alleen niet tot elke prijs. Dan wordt er gevochten met alle ellende van dien. En een gevecht of het nu tussen landen of tussen buren gaat, is nog nooit weldadig geweest en heeft nog nooit vrede gebracht. Maar als je kwaad bent zie je dat eenvoudigweg niet.

Er zijn ontzettende ruzies geweest over een deuk in een auto. Sommigen van ons zullen daarover mee kunnen praten. Maar het gekke is: als je aan een doodzieke mens vertelt dat er een deukje in zijn auto is gemaakt, dan wordt die hele deuk volmaakt onbelangrijk.

Er zijn mensen die veel van elkaar houden en toch heel weinig tijd voor elkaar hebben. Ze hebben het druk met heel veel dingen. Maar als een van beiden er niet meer is zeggen ze: wat ben ik toch een stommeling geweest dat ik niet meer tijd voor haar had. Je zag het toen niet. Je genoot niet van je liefde. En je zegt: had ik toen maar gezien wat ik nu zie. Je zag het niet omdat de omstandigheden je gezichtsvermogen, je kijk op de dingen, beperkten.

Ontzettend jammer. Want je ziet bijna alles te laat. Of je moet bereid zijn om ook te willen kijken met de ogen van een ander die in andere omstandigheden verkeert. Dan kun je van elkaar heel veel leren.

Nu leven wij in de omstandigheid dat wij het evangelie bezitten. Dat is een kijk op het leven van Iemand die méér zag dan wij.

Daar kunnen we ontzettend veel aan hebben.

Behalve als we zouden zeggen: ach, dat evangelie: uit de tijd, niet actueel, goed voor kerkmensen. Ontzettend jammer zou dat zijn. Want als God ons zegent met het licht van ZIJN ogen zien we alles veel beter en zijn wij veel en veel gelukkiger...