Hoog in de lucht (2008)

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 306 niet laden
U hebt er ongetwijfeld ook reeds beelden van gezien. Iemand die boven op een berg een aanloop neemt en dan - gedragen door een scherm waaraan hij vastgemaakt is - gaat zweven gedragen door de luchtlagen tot hij beneden terug landt op de vaste grond. Of deze week die jongen van 12 jaar die ervan droomt piloot te worden en nu reeds onder begeleiding een klein vliegtuig bestuurt en veilig laat landen. Het loskomen van de grond en vliegen in de lucht heeft de mens steeds aangetrokken. Meteen ontstaat een gans ander gevoel wanneer men van op afstand kan kijken naar alles wat beneden gebleven is en men zich als het ware in de vrije lucht kan bewegen zonder veel belemmeringen te ondervinden. Dat ervaren mensen ook wanneer zij een bergtocht ondernemen. Hoe dichter zij bij de top komen hoe stiller zij worden. De steile helling en het eentonige landschap boven maar ook het loskomen van de drukte beneden heeft hun gedachten en gevoelens blijkbaar beïnvloed. Pas wanneer zij boven op de top zijn, komt het gesprek los. Zij zijn niet alleen de weg naar boven maar ook een stukje weg naar binnen gegaan.

Op deze tweede vastenzondag wordt in de Broederlijk Delen campagne omtrent Haïti de aandacht gevraagd voor de primitieve materialen waarmee de Haitiaanse kinderen hun vliegers vervaardigen om ze dan in de ‘van karèm' op te laten. Hierbij is belangrijk dat de vlieger zó goed gemaakt is dat hij ook kan vliegen want daarvoor is hij toch bedoeld. En uiteraard moet er ook de gunstige wind zijn. Wanneer wij in de veertigdagentijd ‘onze menselijke vlieger' willen oplaten in de gunstige vastenwind dan is het ook belangrijk om eerst na te kijken uit welke ‘materialen' hij is samengesteld. Veelal is het ook maar een samen-raapsel van allerlei talenten en gebreken aan elkaar gehecht met wat inzet en goede wil, wat lukken en mislukken in onze omgang met elkaar, wat eigenbe-lang en wat solidariteit. Dag na dag wordt er aan die vlieger gewerkt met alles wat wij ter beschikking hebben en wij hopen dat hij zal kunnen vliegen en ons daarbij gelukkig voelen. Maar elk jaar laat die ‘van karèm' ons voelen dat er nog wel hier en daar kan bijgewerkt worden om dat doel te bereiken. Het is niet de bedoeling om ‘hoogvliegers' te worden maar wél om los te komen van alles wat ons (soms téveel) aan de aarde bindt.

In de lezingen van deze zondag zijn het zowel Abraham als de 3 leerlingen die zich losmaken van wat hen aan de grond bindt. Abraham moest letterlijk de grond verlaten en wegtrekken om een nieuwe uitdaging aan te gaan. En de leerlingen gaan met Jezus de berg op. Dit exclusief samenzijn op de berg, dé plaats bij uitstek voor de Godsontmoeting, heeft hun gedachten en hun kijk op de realiteit grondig veranderd. Vanuit die goddelijke ervaring en met deze nieuwe ingesteldheid vragen zij niet beter dan in dat selecte gezelschap verder te mogen verblijven. Maar ze dalen terug de berg af naar hun vertrouwde werkterrein met Hem in wiens spoor zij zullen gaan niet alleen tot aan Zijn dood maar ook om na Zijn dood zullen getuigen van de levende Heer. Hun ‘ campagne vlieger ‘ heeft wind in de zeilen gekregen omdat de Geest hem heeft gedragen tot ver boven hen uit.

De vastentijd is gedragen door het vertrouwen dat onze menselijke vlieger met zijn mogelijkheden én gebreken door een ‘ van karèm ‘mag opgetild worden van de grond en gedragen worden door Gods liefdevolle bekommernis zodat wij van op afstand kunnen terugkijken op onze levenswijze. Wellicht komt er dan meer ruimte vrij voor onze ontmoeting met God én onze solidariteit met mensen in nood bijzonder in Haïti. Op Aswoensdag hebben wij als het ware onze aanloop genomen om met onze vlieger doorheen de verschillende luchtlagen van de vastentijd ons terug te laten voeren naar het beneden van elke dag. De landing is voorzien in de week vóór Pasen. Juist op tijd om via de Goede Week naar Pasen toe te leven om - zoals de eerste leerlingen - na het feest van de Verrijzenis met nieuwe geestdrift te getuigen van de Verrezen Heer.