Maria was erbij

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden
Er zijn vele woorden om over Maria te spreken. Wij hebben ook ons best gedaan om gedurende twintig eeuwen namen te maken voor die vrouw die er altijd bij was. Wel duizend namen, zoals het lied zingt. Zij is thuis bij de mensen en andersom.

Zij is de vrouw die eens een heel groot en zwaar woord met overtuiging heeft uitgesproken: mij geschiede naar Uw Woord. En omdat ze niet wist hoe ver dit haar zou voeren, heeft ze erbij gevraagd: hoe zal dit geschieden? Zo maakte zij geschiedenis. De geschiedenis van een ander, altijd van een ander. Maar zij was er altijd bij.

Zij was erbij toen het begon. Natuurlijk, het begon bij haar. Ze was er helemaal bij toen ze zong: Hij heeft grote dingen aan mij gedaan, geprezen zij Zijn Naam. Ze was er van harte bij toen ze droomde van de kleinen op de troon. Ze was erbij toen Jezus een begin maakte met zijn koninkrijk, toen hij het eerste teken deed en het wijnfeest kon beginnen, toen hij sprak over zijn groot uur, toen hij iedereen uitnodigde om zijn moeder en broeder en zuster te worden, een nieuwe verwantschap. Ze was erbij toen de kruisboom werd geplant en toen hij stierf aan de ziekte van de mensen. Ze was er altijd bij.

Vandaag, in de lezing van de Handelingen, is zij er opnieuw bij. Ze kiest mee de nieuwe twaalfde apostel. Altijd met de dubbele vraag: dat het allemaal naar zijn woord geschieden mag, en met de vraag hoe het verder geschieden moet.

Zo is Maria, de vrouw die er altijd bijstaat, de vrouw van altijddurende bijstand.

Ze zal midden in onze kring staan als wij vandaag de vraag stellen: ons geschiede naar zijn woord. Ze zal erbij zijn als wij zullen vragen: hoe zal dit geschieden? Ze zal ons doen opengaan op datgene wat haar leven heeft gevuld. Ze zal bij de wieg staan van elk nieuw leven in de kerk...