De echte Kerk

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden
Er is een vrij grote toeloop naar allerlei sekten en er is een grote belangstelling voor oosterse religies. Tegelijkertijd is er een verval en een innerlijke afbraak van bestaande kerken. Waar vind je nu de ware kerk?

Wat die vraag ten volle betekent kunnen we pas beseffen als we - net als zoveel jonge mensen - met lege banden en helemaal ontworteld in het leven gaan staan. Je hebt niets, je hebt alleen maar vragen. Alle gevestigde meningen en praktijken heb je overboord gegooid. Je moet gewoon van vooraf aan beginnen. Zo staan veel jonge mensen in het leven.

Je hebt eigenlijk maar één ding: je wilt iets van je leven maken. Je bent niet rooms, niet hervormd, geen humanist, je bent geen getuige van Jehova, geen lid van de pinkstergemeente, je bent geen vrijmetselaar, geen lid van de verenigingskerk. Je bent niets. Je staat met lege handen. Maar je staat wel open. Je wilt iets van het leven maken.

Je voelt duidelijk aan: dat kun je niet alleen. Maar de maatschappij verkeert in een crisis. De mensheid over de hele wereld lijkt wel steeds agressiever te worden. De kerken verkeren ook in een crisis. En daar sta jij tussen. Zonder enige bagage. Waar ga je nu je heil zoeken?

Je stikt van de vragen. Je jongste zus heeft kanker. Zij was pas tien jaar getrouwd toen haar man stierf. Ze heeft het met vier kinderen alleen moeten rooien. En nu heeft zij kanker. Wat is de zin van het leven, van die zieke? Een vriend van je had een goede zaak. Hij is kapot geconcurreerd. Een goede bekende is totaal overspannen vanwege een echtscheidingsprocedure. Van een ander gezin weet je dat er ruzie is en dat men al jaren niet meer bij elkaar over de vloer komt.
En jij staat daar tussen. En je wilt iets van het leven maken. Maar waar moet je het zoeken?

Tientallen van kerken beweren de ware kerk te zijn. Wie heeft de waarheid? Ze hebben allemaal prachtige antwoorden op je vragen. Maar geen enkel antwoord stemt je tevreden. Je zou ook wel eens tastbare resultaten willen zien van die antwoorden.
Christenen beweren dat zij aan elkaar gegeven zijn, dat zij samenkomen waar Hij zelf aanwezig is, dat zij kinderen van één Vader zijn. Maar wat zie je daar nu van?
Christenen beweren dat Christus' liefde hen tot eenheid heeft gebracht, dat er onder hen geen wrok is, geen onenigheid, dat zij elkaar aanvullen als ledematen van één lichaam. Maar er zijn zoveel dingen van de christenen daarmee in strijd.
Zij zeggen: hun voeten brengen hun hart naar een mens, die liefde nodig heeft. Zij zeggen: ze lopen elkaar niet in de weg, er heerst een vreugde die zuiver is en zonder smet, en duren zal tot in eeuwigheid.

Een prachtig antwoord op je vragen. Maar is dit de ware kerk? Andere kerken hebben ook mooie antwoorden. Welke kerk, welke gemeenschap ga ik dan kiezen?

Het definitieve antwoord is duidelijk: die kerk, die gemeenschap, waar dat mooie antwoord ook te zien is in het leven van alledag.

Filippus' woorden oogstten algemene instemming toen de mensen hoorden wat hij zei, en de tekenen zagen die hij verrichtte. Als zoveel jonge mensen niet meer weten waar ze het zoeken moeten, is dat dan geen teken dat ons antwoord heel mooi is, maar dat zij geen tekenen zien?

Laten dan alle mensen, van alle kerken, toch alsjeblieft laten zien dat zij de ware Kerk zijn.