Roepingenzondag (2008)

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 93 niet laden

Halverwege Pasen en Pinksteren wordt vandaag in de wereldkerk nagedacht over en gebeden voor roepingen. In ons bisdom gaat ieder jaar de aandacht naar een bepaalde roeping. Dit jaar wordt de diakenroeping belicht.

Het diaconaat bestaat in ons land ruim 35 jaar. In ons bisdom zijn er meer dan 90 diakens, meestal getrouwde mannen. Een 6 tal kandidaten volgen de opleiding.

Aan de hand van twee vragen probeer ik weer te geven wat een diaken is.

1. Wat doet een diaken? Waar is hij vooral te vinden?

2. Wat bezielt een diaken?

Wat doet een diaken?

Deze vraag is al menig keer gesteld. Mensen verwachten dan heel concrete dingen. Maar zo eenvoudig is het niet. De vraag verwijst naar een dieper liggende vraag. Het gaat er immers niet zozeer om wat een diaken allemaal doet, dan wel van waaruit een diaken zich engageert in de Kerk.

Een diaken wil het gelaat van de Kerk op een bepaalde manier gestalte geven. Beknopt komt het hier op neer:

Een luisterend oor en een opmerkzaam oog zijn,

Een levend hart en een sprekend woord zijn.

Als een kankerpatiënt zijn verhaal van angst en onzekerheid vertelt, als een gehandicapte het leven als een last ervaart, als een zieke doorheen haar tranen zich mislukt voelt, dan probeert een diaken gericht te luisteren. Mee-leven,vanuit het hart, door in te spelen op wat in mensen leeft aan zorgen en verdriet, wil een diaken de ervaring geven dat God hen nabij is. Of zoals de huwelijksbelofte zegt: "Ik zal er zijn voor jou in goede en kwade dagen". Een diaken probeert deze belofte concreet gestalte te geven in een begrijpend woord, in een eenvoudig (kruis)teken, in een tactvolle aanraking van de gekwetste mens.

Als mensen op zoek zijn naar meer bezieling in hun geloof, dan kan een diaken samen met hen op zoek gaan wat de boodschap van het evangelie voor vandaag kan inhouden. In een gesprek met ouders bij de voorbereiding van een doopselviering kan de diaken hen helpen om God een plaats daarin te geven. Er zijn diakens die zich inzetten voor de armen, vreemdelingen, gevangenen, zieken... , jongeren, mensen die trouwen, mensen die sterven, eigenlijk teveel om op te noemen.

Een diaken is het beeld van de dienstbare Kerk. Een diaken is dus niet anders dan een leek. Om een beeld uit het evangelie te nemen: Hij is een schaap tussen vele andere schapen. Soms loopt hij vooraan mee in de kudde, zeg maar met de enthousiastelingen en de voortrekkers. Maar even goed is de diaken te vinden in het midden van de kudde waar hij het leven, met al zijn zorgen, deelt met anderen. Soms loopt hij achteraan met hen die zoeken, tastend gestalte proberen te geven aan hun leven en aan hun geloof. Een diaken laat zien dat de Kerk aandacht heeft voor wat leeft bij mensen. Ja, mensen nabij wilt zijn.

De opdracht van een diaken is, kortom, samen met leken aandacht hebben voor anderen, mens voor de mensen zijn, ook met die mensen die niet zo kerkelijk zijn. Voor die taak kiest hij een heel leven lang. Dat kan hij enkel wanneer hij zich laat inspireren door Gods Woord. Een diaken leest, kijkt, schrijft, spreekt, bidt, met een hart gericht op de Heer Jezus. 

Zo kom ik tot de tweede vraag: Wat bezielt een diaken?

Het evangelie van vandaag geeft het antwoord in 2 beelden: de herder en de deur.

Jezus is de herder die zijn schapen kent bij naam. Hij kent de mogelijkheden, het temperament van iedere mens. Hij respecteert iedere mens zoals hij/zij is. Een diaken weet zich door de Heer Jezus bemind. Hij vertrouwt op Hem, die de weg van de liefde is gegaan tot het einde toe.

Jezus is de deur van de schapen. Wat een deur is, weten we maar al te goed. Zeker wanneer we voor een gesloten deur staan of de deur voor onze neus wordt dichtgeslagen.

Jezus is de open deur. Een open deur verleent toegang. Wanneer Jezus zegt: ‘Ik ben de deur', dan bedoelt Hij dat Hij de toegang is tot God, de Vader.

Diakens kiezen voor Jezus als de open deur, de toegangspoort tot Gods oneindige liefde. Op hun beurt willen diakens voor andere open deur zijn. Vanuit hun geloof en vertrouwen in de Vader, treden zij in Jezus' voetstappen. Zo willen zij, met Gods genade, doen wat er in het evangelie staat: wees ook een open deur,zodat mensen zich net zo veilig voelen bij jou, als bij de Heer zelf.

Vandaag roept de Kerk ons op te bidden voor roepingen. Moge de verrezen Heer voor allen die geroepen zijn en geroepen worden herder, open deur zijn. Mogen zij die zich geroepen voelen door de Heer, op hun beurt open deur zijn voor anderen.