Moederdag (2011)

Vandaag zijn het de moeders die in het zonnetje worden gezet.
Naast een dag als deze hebben we ook nog vaderdag, secretaressendag en nog zo enkele en als hij er nog niet is dan mag hier ook nog vrouwendag bij want ook niet-moeders verdienen zo'n dag.
Sommige van die dagen zijn van recente datum en het lijkt er op die door de commercie zijn bedacht.
Als dat in een behoefte voorziet dan is daar niets mee.
Maar moederdag torent hoog boven die andere dagen uit want die stamt van ver vóór onze jaartelling.
Zoals veel andere feestdagen heeft ook deze dag een christelijke invulling gekregen en het zou dus onjuist zijn om er zo maar aan voorbij te gaan ten gunste van bijvoorbeeld een gewone zondag na Pasen.
Lang niet in alle landen wordt moederdag gevierd op de tweede zondag van mei, maar gevierd wordt het.
Het inpassen in het christendom was niet zo moeilijk, want onmiddellijk wordt deze dag verbonden met de moeder van Jezus Christus.
Maria Boodschap op 25 maart was eertijds de moederdag, maar vandaag past hij ook heel goed, want valt in de meimaand, de Maria-maand.
Zij is vanouds gekozen tot de prominente moeder waarin heel veel moeders zich kunnen herkennen en ze wordt door heel veel kinderen gezien als beeld van hun eigen moeder. Er dient dus gefeest te worden.
Dat brengt mij bij een ontmoeting met iemand waarvan ik de naam vergeten ben.
Toen ik wat nader kennis maakte bleek het een ongediplomeerde uitstekende pedagoog te zijn die zelfs met pubers heel goed wist om te gaan.
Het was geen taalkundige maar een perfecte docent Nederlands,zo perfect dat het de moedertaal werd.
Vadertaal wordt trouwens nergens gesproken. Had geen hotelvakschool gehad en wist toch elke dag een maaltje te verzinnen.
Geen accountant en toch het huishoudboekje op orde.
Geen psycholoog en toch geduldig en met een luisterend oor.
Geen verpleegkundige maar met bijzondere gaven zodat soms zonder pleister, wel met een kusje, de pijn van een schaafwond onmiddellijk geneest.
Nog heel veel andere vaardigheden en kundigheden kon ik vaststellen. Ik ben de naam vergeten. Ja, het was een vrouw en gewoon een moeder. Of heette ze toch Maria. Kan goed zijn, want de moeder van Jezus was een moeder zoals beschreven. Er zijn er zo veel van deze dat we nog jaren te vieren hebben.
Vieren hoe doe je dat?
Misschien met een bloemetje of een versje of een cadeautje.
Voor het kiezen van cadeautjes worden we door de reclame ruimschoots bijgestaan.
Ergens werd een antirimpelbehandeling aanbevolen.
Een lange en feestelijke toespraak is ook een mogelijkheid maar past niet goed bij deze dag, want moeders en kinderen zitten daar meestal niet om verlegen.
Misschien hoeft dat allemaal niet eens, want een extra bezoekje zegt al heel veel.
Een liedje kan natuurlijk ook. Nou ja, dat ligt niet iedereen.
Dan doen we dat maar hier in de kerk, voor Maria in de Mariamaand en voor al de andere Maria's met een andere naam. Dankjewel moeder die je bent of die je was.
In deze dankviering hier zeggen we "Goddank" om wie je bent of was en (niet helemaal zonder eigenbelang) bidden we voor haar ook om Gods zegen. Amen