Sterretjesdag Jezus wint de Postcode loterij !

Sterretjesdag! 

 

Astrologie, tekens aan de hemel of in de natuur: oosterse volkeren zijn er gek op, ook vandaag nog. Chinezen bijvoorbeeld zullen niet trouwen, een bedrijf opstarten of belangrijke beslissingen nemen als de sterren niet in een welbepaalde stand staan. Wij westerlingen zijn daar NOG…niet echt gevoelig voor. Sommigen lezen misschien wel eens hun horoscoop, maar daar blijft het dan ook bij. Meer dan lachen om het geluk of het ongeluk dat ons daarin wordt voorspeld, doen we niet. Nee, wij willen bewijzen, boter bij de vis, waar voor ons geld. 'Eerst zien, en daarna geloven' zingen we met z'n allen.

Hoe anders is het als het gaat om die minimale kans minder dan 0,0035% om aan het einde van het Jaar een miljoen zo o te winnen via de Postcode knaller en of de Staats loterij (dubbele kansen) die ons verleiden met de de slogan als u niet bang bent om voor een paar tientjes of meer dan honderden Eurootjes per jaar loten te kopen, zijn wij niet bang voor de grote GELD prijzen. Maar 50% van die opbrengst wordt besteed aan goede doelen de rest verdwijnt in de zakken van de organisatie en de staat via de kansspel belasting. Dat gaat al tientallen jaren goed De postcode loterij  heeft een omzet van 715 miljoen euro in 2017 is de Postcode Loterij de op één na grootste loterij van Nederland. Volgens eigen opgave zouden er 2,9 miljoen deelnemers = gelovigen zijn. De loterij is geïnspireerd bedacht/afgekeken door NOVAMEDIA door het verhaal van die 3 Wijzen uit het Oosten die achter hun ster aangaan, op zoek naar de pasgeboren Koning van de joden Ook dat verhaal blijft de komende eeuwen trotseren. Wie zijn die Wijzen, en wat is die ster? En waarom verdwijnt ze als ze Jeruzalem naderen, en is ze er terug wanneer ze die stad weer achter zich laten? Intrigerend, al even intrigerend als het feit dat het verhaal ook ons, koele westerlingen, blijft boeien. En waarschijnlijk blijft het ons boeien omdat het, zonder dat we het beseffen, ons eigen leven en het leven van iedere mens vertelt.

Immers, heel ons leven zijn wij, bewust of onbewust, op zoek naar de juiste ster, de ster die ons voorlicht, die ons kan brengen waar we graag willen zijn. De ster die voortdurend van uitzicht en aanschijn verandert. Voor baby's en peuters is de kans groot dat, naast mama, papa, opa en oma hun knuffel hun sterretje zal zijn, hun eigenste stukje houvast in dit leven. Die knuffel gaat dikwijls heel lang mee, maar hoe ouder het kind wordt, hoe meer de sterretjes van uitzicht veranderen. Om een lang verhaal kort te maken: heel ons leven zoeken we naar de juiste ster, de juiste richting in ons denken, in ons leven: de juiste studiekeuze, het juiste werk, de juiste man of vrouw, het juiste huis te vinder enz. . En zo maken we de cirkel rond, de cirkel van onze eeuwige zoektocht naar de ster.

In het verhaal van de Wijzen verliest de ster haar glans als ze Jeruzalem naderen. In de eerste lezing beschrijft Jesaja hoe het licht over die stad schijnt, hoe de Zon over haar opgaat en de glorie van de Heer haar deel is, en hoe haar glans schijnt in de duisternis die aarde en volkeren bedekt. In de ogen van de evangelist Mattheus is het BLUE MONDAY en een en al telerstelling en vindt Jeruzalem geen genade, want Jeruzalem, dat is de stad die Jezus heeft vermoord, dat is de belichaming van de arrogantie en de macht, van het geld en het ongeloof en de zelfoverschatting, van de onwil om gekoesterd te worden in de palm van Gods hand, van de onafgebroken Godsverduistering. Dat is, wat ook ons overkomt wanneer we niet langer de weg naar God en naar elkaar gaan, maar naar onszelf. Wanneer overdreven genotzucht  egoïsme en GELDZUCHT de plaats inneemt van broederlijkheid, en eigenbelang het haalt van ONBAATZUCHTIGE inzet voor de ander. Wanneer de glans van het geld ons meer aantrekt dan het licht van Gods liefde en van mensenliefde. Misschien doet al dat licht inderdaad wel het echte Licht vergeten.. Ik wens u toe dat we een goede ster mogen vinden die voor ons wil uitgaan, op onze levens weg, en die ons altijd opnieuw naar Bethlehem voert, naar een eenvoudig huisje, waar we het Kind zullen vinden. Ik hoop dat we, zoals de Wijzen, op onze knieën hulde zullen brengen aan dat Kind, en dat we het onze geschenken zullen aanbieden: de wierook van ons geloof, de mirre van onze hoop en het goud van onze liefde. De liefde die Hij ons heeft voorgeleefd. Amen.