Kerstmis A

Hebt u uw keuze al gemaakt? Uw keuze voor Kerstmis, wat u gaat doen? Hebt u de nieuwste Michelin gids al in huis, om de restaurants met de extra sterren eens te bezoeken. Zij pakken goed uit in deze kerstdagen. En hebt u de kerstfilm al uitgekozen? Voor kleintjes en groten: Bee movie en K3, of Enchanted, Elisabeth, Fred Claus, of PS I love you. Ik geef hier geen recensies. U weet natuurlijk ook dat er weer een record is gevestigd bij de kerstinkopen, zo'n 15% meer dan verleden jaar. Het gaat goed met Kerstmis. En eigenlijk bof ik dat u hier nog bent. Er zijn er tenslotte heel wat die met Kerstmis in het buitenland zijn, bijvoorbeeld naar de wintersport.

 

Kerstmis, waar gaat het over? Waarom doen we dat eigenlijk, al die drukte, al die inkopen, al die voorbereidingen, ook hier in de kerk, de vieringen, de boekjes. Het lijkt erop of we elk jaar weer opnieuw het ultieme Kerstfeest willen vieren.

 

Tja, Kerstmis. Hebt u kerstwensen? Ik bedoel nu niet al de wensen op de kaarten die we sturen, of de e-mails en powerpoints met de mooie plaatjes en Readers Digest wijsheden als raadgevingen voor een gelukkig leven; die kerstwensen bedoel ik niet; nee ik bedoel, koestert u ook die ene bijzondere wens, die allerlaatste of allerdiepste wens met Kerstmis? Wat zou uw wens zijn? Vrede op aarde? Voldoende schoon water en voedsel voor iedereen? School en werk voor iedereen op aarde? Of gewoon dat iedereen gelukkig is, want echt geluk sluit dat tenslotte allemaal ook in?

 

Gelukkig zijn; onze paus heeft het daarover in zijn laatste schrijven over de hoop. Hij citeert de grote theoloog Augustinus die zegt: "Eigenlijk willen we maar één ding - "het gelukkige leven", het leven dat eenvoudigweg "leven", eenvoudigweg "geluk" is. Uiteindelijk vragen we in het gebed nergens anders om. Dat is het enige waarnaar we op weg zijn - alleen om dat éne gaat het. Maar," zegt Augustinus dan: "Op de keper beschouwd weten we helemaal niet waarnaar we eigenlijk verlangen, wat we eigenlijk zouden willen. We kennen het helemaal niet; zelfs op die ogenblikken waarop we het menen aan te raken, ontglipt het ons toch." Tot zo ver paus Benedictus en Augustinus.

 

Gelukkig zijn. Is kerstmis een poging om gelukkig te zijn? Misschien wel. Bent u daarvoor hierheen gekomen, om te zoeken naar dat geluk, geluk waar je naar speurt, maar wat je niet kunt pakken, laat staan vasthouden, geluk dat net als een horizon steeds weer in de verte ligt? En heb je soms zo'n moment van bijzonder geluk, bijvoorbeeld door die ander die zijn of haar leven met je deelt; dan merk je dat dat geluk kwetsbaar is, dat het zich afwisselt met mooie en moeilijke momenten.

 

Maar misschien bent u ook hier, omdat u vermoedt dat het echte geluk met God te maken heeft, en dat het dus met Gods Liefde te maken heeft. Dan denk ik dat u hier op de goede plek bent. Er zijn veel kleine momenten van geluk, maar allemaal verwijzen ze op een of andere manier naar een dieper geluk, de belofte van een geluk dat zelfs voorbij de grenzen van dit leven reikt, niet slechts een kort geluk dat wel even een eeuwigheid kan lijken, maar een geluk dat echt eeuwig duurt.

 

Wat is nu "Die geheimzinnige kracht van Kerstmis"? Want er is geen feest in onze wereld dat zo'n invloed op mensen heeft, soms zelfs invloed op de vechtende partijen, die tijdelijk de wapens neerleggen. Wat is nu die "Kracht" van Kerstmis?

 

Die "Kracht" wordt zichtbaar in een klein kind. Die "Kracht" komt onze wereld binnen, het is een kracht van buiten, een kracht van God. Maar wat is die "Kracht"?

 

Deze dagen worden we niet alleen geconfronteerd met vrolijke mensen, maar ook met nood in de wereld ver weg en dichtbij. Ernstig zieke kinderen in onze ziekenhuizen, ook in onze parochies, dan wordt Kerstmis in het gezin heel anders. En gisteren per email het bericht dat twee pas gewijde diakens in Noord Holland, twee jonge kerels die volgend jaar priester gewijd zouden worden, door een auto ongeluk om het leven zijn gekomen. Geslipt, in het water geraakt en onder het ijs gekomen. Een derde in de auto, een priester van 46 vond een dunne plek en kon onder het ijs vandaan komen. Hij heeft het overleefd. De priesterwijding is je leven aan God geven. Nu is plotseling hun leven op een heel andere manier aan God gegeven. Hoe gaan hun ouders daar mee om, en hun jonge collega's die zelf volgend jaar gewijd worden?

 

Die twee jonge kerels, een half jaar voor hun priesterwijding, kwamen oorspronkelijk uit het buitenland, zij waren hier in Nederland als missionaris. Hier wilde ze de ervaring van Jezus doorgeven, nieuw leven inblazen. De Kerk weer vitaal maken, onbevangen en enthousiast. Ze kwamen uit Noord Holland naar Schoonhoven om met hun geloofskring van het Neo Catechumenaat de Eucharistie te vieren. Want in die kring samen bidden en samen vieren, daarin ervaarden zij die bijzonder "Kracht".

 

We zijn hier, omdat we zijn geboorte willen vieren. En we willen zijn geboorte vieren omdat we in Hem een "Kracht" hebben ontdekt die ons op het spoor heeft gezet van echt geluk. We vieren hier een geboorte, en we worden geraakt door een moeder en een kind in een kribbe, we zijn gefascineerd door wonderlijke verhalen over engelen en herders, over koningen en een ster. Maar dat alles is er alleen maar omdat we zijn geboorte vieren. Deze verhalen zijn later pas opgeschreven, nadat leerlingen zijn "Kracht" hadden ervaren. Dus wat is zijn "Kracht"? Die kracht die mensen op het spoor zet van echt geluk?

 

Echt geluk, vraagt echte liefde. Echte liefde doet ook pijn en kost je veel. Echt geluk gaat dieper dan de Wintersport en de kerstinkopen. Want echt geluk is alleen geluk dat je deelt met anderen. Echt geluk is er nooit voor jou alleen. Net als echte liefde, die is nooit alleen maar iets voor jouzelf, die krijgt pas een kans wanneer je anderen gelukkig wilt maken.

 

De "Kracht" van Kerstmis loopt gevaar in onze tijd. Ik hou ook van een leuke film, ik hou ook van gezelligheid en een feestelijke maaltijd in de familie- en de vriendekring. Ik hou van een moment van ontspanning na drukke werkzaamheden. Maar we zijn in de kerk omdat we beseffen dat de "Kracht" van Kerstmis hier gevonden wordt.

 

Het geheim van Kerstmis is Jezus Zelf. Bij Hem ontdekken we het geheim van het leven, van liefde en geluk. Laat deze kerstdag u weer op het spoor van Jezus zetten, het is zijn geboorte die we vieren. Wie Hem beter leert kennen, die groeit gaandeweg binnen in het geheim van zijn "Kracht", het geheim van het echte leven, van echte liefde en echt geluk, in alle omstandigheden. Amen.