Een historisch moment

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden
De geschiedenis van een volk wordt gemaakt door historische momenten. Dat kan lijken op een boutade. Toch raakt men met historische momenten de zenuwbanen van een volk. Een heel volk wordt ontroerd en veert op: wij zijn niet niets, wij worden erkend, wij kunnen voortaan van een eigen toekomst dromen. Wij voelen eigenwaarde. Wij tellen mee. En... de hemel is daar blij om.

Het klinkt misschien een beetje te politiek om over de bergrede zo te spreken. Gewoonlijk spreken wij daarover met meer vroomheid. Maar dat is misschien het geheim van de bergrede - dat het enerzijds een politieke ondersteuning biedt voor de vroomheid en dat het anderzijds een vrome ondersteuning geeft aan de politiek? Ik besef dat dit gewichtige vragen zijn. Toch is met de bergrede zowel de opbouw van de wereld als de legitimatie van de vroomheid in het geding. Het is in ieder geval een groot moment.

Een heel volk vraagt om een leider die leiding geeft en de hemel behoort bij dit gebeuren gezag te geven aan die leider die spreekt. De hemel is de geluidsversterker van de profeet! En andersom! Dat heeft de mens, dat heeft het volk nodig. En dat geschiedt hier. Het is alsof Matteüs zegt: de hemel wil, dat deze profeet, deze nieuwe Mozes, wordt gehoord en gevolgd. Zo wordt een volk gesticht dat God toebehoort.

Het is wellicht allemaal ver van ons bed. Ver ook van de vele vragen waar wij mee bezig zijn. Dat is ook zo. De bergrede is geen vademecum, geen receptenboek. Het is van een andere orde. Het is van de orde van de universele verklaring van de rechten van de mens, van een universeel sociaal contract, van een hoge ethische droom, van een soort tien-geboden-nieuw. Ja, zo plechtig, zo historisch is dit document! De wereld zou er goed bij varen, indien ze op deze hoogte zou leven. Dat is bergrede. Zo hoog ligt die berg. Zo hoog staat die rede.

Zoiets mogen wij vandaag horen. In 20.. Op een boogscheut van het magische jaar 2000. Toch is het meer dan een gewichtige verklaring. Het is een uitnodiging, een oproep, want deze boodschap valt niet zomaar uit de hemel. Het is niet zomaar een hemelse en engelachtige boodschap. Het is te doen! Daarom kwamen de leerlingen bij Hem. De boodschap wordt ons in handen gelegd.

Wij, mensen uit de vlakte, zullen vlees en bloed mogen geven aan dit hoge berg-woord. Het zal van ons afhangen of dit woord alleen maar een bevlogen hemels intermezzo is. Het zal van mensen afhangen of de stad van de mensen opgebouwd wordt in functie van het geluk van de mensen. Daartoe wordt de gelovige mens opgevorderd. Het bevorderen van de vreugde, het recht, de zaligheid en de gerechtigheid is de taak van ieder die zich christen noemt. Wij worden hier hoog geprezen. Wij zijn hoog-geplaatsten in de wereld.

Een mens is niet niemand. Er wordt veel van hem gevraagd.