33° Zondag A (2011)

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 419 niet laden
Verging het u net als mij vanmorgen? Het is een mooie stille herfstzondag. De zon schijnt. We gaan naar de Vredeskerk. In de kerk is het redelijk warm. Het  Salve Reginakoor zingt mooie Latijnse muziek en er is en een prettige voorganger in de persoon van Wim Lokkerbol. Misschien krijgen we ook nog mooie verhalen te horen en is de verkondiging of de verkondiger niet (al te) saai.

Nou, dat is dus een schot in de roos vandaag. Eerst in de eerste lezing dat prachtige verhaal uit Spreuken 31 over de meest fantastische vrouw die een mens, een man, zich maar wensen kan. In de tweede lezing de vermaning dat we waakzaam moeten zijn. Dan volgt in het Evangelie het mooie verhaal over de talenten. Met zoveel moois zouden we tevreden kunnen zijn en naar huis kunnen gaan. We doem het boek dicht  en we gaan over tot de orde van de dag.

Ik? Jij? U? Hebben we een gewoon verhaal gehoord? We hebben allemaal talenten, ieder van ons, ieder van u. Talenten zijn dingen die we kunnen, uit ons zelf óf door opleiding, hobby en ervaring. Gebruik je talent zei mijn vader tegen mij. Ik zei dat ik graag pastoor wilde worden, maar hij zei toen dat ik daar geen talent voor had. Ik vrees dat hij weer eens gelijk heeft gekregen. Op het seminarie werd ik weggestuurd en mijn talenten bleken elders te liggen.

Als ik op internet het woord ‘talent’ intyp, kom ik bij training en loopbaan terecht. Ik krijg dan allerlei adviezen: “Test je zelf; test je talenten; ontdek in drie stappen welke beroepen er bij jouw talenten passen. Je eigen talenten beter leren kennen én gebruiken”.

Iedereen heeft talenten. Grote en kleine talenten. En met je talenten moet je wat doen. Dat hoeft niet in competitie. Het is niet altijd en overal een wedstrijd zoals bij Topmodels, de X-factor of the Voice of Holland. Je moet ook niet naar de ander kijken die andere talenten heeft. Soms zeggen we, helemaal verkeerd natuurlijk, dat een ander méér kan dan ik. Kom er bij mij niet mee aan dat alleen de allerbeste of de allerhoogst opgeleiden talenten hebben. Ook een fietsenmaker heeft talent, een huismoeder, een kleuterschooljuf, een stratenmaker, een asielzoeker.

Ik heb mijn hele leven in het onderwijs gewerkt en was er daar vooral op gespitst dat talenten werden aangeboord, ontwikkeld en benut. Soms was ik blijer met een niet-gediplomeerde student die er wél wat mee ging doen, dan met een gediplomeerde die zijn talenten op de plank legde, of, zoals we vandaag in het Evangelie lezen, in de grond stopte. Je kunt wel ergens goed in zijn, maar dan moet je het ook nog goed doen. Je kunt wel beroemd en rijk zijn, maar dat wil niet zeggen dat je je talenten goed benut hebt. Zal de geschiedenis zo goed oordelen over Berlusconi als premier van Italië? Over onze bankiers? In Mattheüs lees ik dat we ons geld bij bankiers moeten uitzetten, want dan zou ik bij mijn terugkomst mijn bezit met rente hebben terug gekregen. Ja, als het goed gaat wel. Maar soms wilden we in onze hebzucht teveel en grepen er dus naast. Soms waren de bankiers niet eens betrouwbaar. Denk eens aan Scheringa en zijn DSB. Er zijn mensen die niet blij zullen zijn met het advies in het Evangelie van vandaag.

Afgelopen vrijdag was het de elfde van de elfde, het feest van St. Maarten én de start van carnaval. Maar het was ook de dag van de protestmars van Occupy Amsterdam. Dat is een ernstig protest. Er is heel veel fout gegaan in onze samenleving. Er is iets wezenlijks fout gegaan in onze maatschappij: sociale ongelijkheid, economische crisis, ecologische crisis, bezuinigingen, uitzettingen, speculatie, armoede, schulden. En ik voeg er aan toe: egoïsme, te kort aan naastenliefde en misbruik in en buiten de kerken.

Vandaag is het ook Radboudzondag. Op deze zondag werd er van oudsher  gecollecteerd voor het werk van de Radboudstichting. Deze stichting spant zich in voor de vorming van jonge mensen. Zij is vooral actief op het gebied van het onderwijs, de gezondheidszorg en het maatschappelijk werk. Daar zijn veel jonge talenten die ontplooid moeten worden en daarin ondersteuning kunnen gebruiken. Jonge mensen worden gesteund en gevormd om bij te dragen aan een gezonde samenleving en dat vanuit ons katholieke gedachtengoed. Het draait dan om aandacht voor de menselijke waardigheid, voor solidariteit met de zwakkeren in deze samenleving. Dit alles vanuit een gezond oordeel en met inzet van alle ontvangen talenten.

Ik kom terug op mijn openingszin. Was het een gewoon verhaal vanmorgen? Is het boek echt dicht? Als dat zo zou zijn, dan hadden u en ik ook thuis kunnen blijven, een mooie cd aanzetten en verhalen kunnen gaan lezen. Of nog liever: sprookjes. Sprookjes van Andersen of van Grimm of van Moeder de Gans. Maar spookjes bestaan niet. Natuurlijk we hebben ieder ons eigen sprookje. Daarvoor hebben we verdomde hard moeten vechten en ploeteren. Het sprookje van onze relatie, van ons gezin, van ons werk.

Onze komst vanochtend hier naar dit kerkgebouw is niet vrijblijvend. We worden keihard met de neus op de feiten gedrukt. Hebt u nog talenten op de plank liggen? U moet er wat mee gaan doen. Kijk eens om u heen. In deze maatschappij die door het politieke klimaat verschraalt, is uw hulp hard nodig. Ik denk aan de mantelzorg en aan allerlei vrijwilligerswerk. De Zonnebloem zoekt vrijwilligers om ouderen te bezoeken. Wist  u dat er naast armoede ook veel eenzaamheid is? We hadden onlangs de week tegen de Eenzaamheid. 3,5 miljoen mensen voelt zich eenzaam. Daar zouden die resterende 13 miljoen mensen iets tegen moeten kunnen doen. Zet daarvoor uw talent eens in. Ook uw parochie is op zoek naar talenten. Elk koor kan nog wel een zanger of zangeres gebruiken; en ze zoeken hier ook nog een koster voor de donderdagochtend, eventueel slechts één keer in de veertien dagen. Misschien zoeken ze wel een grafdelver op de begraafplaatsen Buitenveldert of St. Barbara. Ik zou als ik u was dat laatste alléén doen als u er echt voor het volle honderd procent van overtuigd bent, dat u bij het graven niet zult stoten op uw eigen, ingegraven, niet gebruikte en niet ontplooide talenten.

Er staat een waarschuwing aan ons in het Evangelie van Mattheus dat we vanmorgen lazen: ‘Werp de onnutte knecht buiten in de duisternis; daar zal geween zijn en tandengeknars’.

Weest waakzaam! Het is vijf voor twaalf, maar het is nog niet te laat om dat lot te ontlopen. Amen.