32e zondag door het jaar (1999)

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 201 niet laden
Elke auto bezitter die een beetje zijn verstand gebruikt, kijkt regelmatig het oliepeil van zijn auto na, anders zou het kunnen gebeuren dat hij zijn motor in de soep draait. En wie dat overkomt, kan alleen maar tegen zichzelf zeggen: je bent een stommeling, het is je eigen schuld. Als Jezus in deze tijd geleefd zou hebben, had hij dit voorbeeld misschien wel gebruikt om zijn boodschap te illustreren.
Met de gelijkenis die u zojuist gehoord hebt, wil hij toch zeggen: heb toch steeds aandacht en zorg voor de werkelijk belangrijke zaken in je leven, anders loop je het risico dat je de boot mist, en dan zit je met de brokken. Het gaat hier niet zomaar om een feestje dat die domme meisjes mislopen, nee, het gaat om het grote feest van het rijk Gods, het rijk van vrede en liefde, het rijk waarin alles goed is.
In de begintijd van het christendom meende men dat het einde van de tijd vlak voor de deur stond: dat Jezus elk moment kon terug komen om het rijk van God in alle volheid te vestigen. En deze gelijkenis werd tegen die achtergrond gebruikt: mensen, nog even wachten, nog even volhouden, hij komt zo, maar zorg dat je klaar staat als hij komt.
Later werd deze parabel veel gebruikt in de context van ieders persoonlijke dood, als Jezus komt om je te halen, zorg dan dat je klaar bent, in staat van genade, anders kom je de hemel niet binnen. En denk erom je weet nooit wanneer hij komt.
Maar laten we niet vergeten: Jezus' boodschap gaat niet zozeer om die hemel die we na onze dood hopen te bereiken, het gaat hem op de allereerste plaats om Gods rijk hier en nu, dat het nu al een beetje hemel op aarde is. Het gaat hem om een levenshouding die nu zijn vruchten opbrengt: je verstand steeds gebruiken om te zien wat werkelijk belangrijk is in je leven, steeds oog hebben voor de zaken die nu vrede en vreugde kunnen brengen. En dan gaat het erom dat je verder kijkt dan je neus lang is.
Als iemand zijn salaris beurt, en in de eerste week van de maand maakt hij alles op, dan moet je drie weken op een houtje bijten. Dan kun je de eerste week wel de bloemetjes buiten zetten, maar je moet er wel voor boeten.
Als iemand die suikerziekte heeft, zich helemaal niet aan zijn dieet houdt, dan kunnen de gevolgen wel eens heel akelig zijn. Dan kan hij wel eens lekker snoepen, maar hij moet er wel voor boeten. Het is uiteindelijk een kwestie van je verstand gebruiken.
Als in een huwelijk de man en de vrouw meer aandacht hebben voor geld, mooie en dure dingen, verre vakanties, dan dat zij aandacht hebben voor huiselijkheid, aandacht voor elkaar en de kinderen, dan kan het wel eens verkeerd lopen. En dan kunnen ze achteraf verzuchten: hadden we maar wat beter nagedacht, maar dan is het te laat.
Alle tien de meisjes uit de gelijkenis wilden naar het feest, vijf waren zo verstandig om verder te kijken dan hun neus lang was en voor hen werd het een feest. Wij willen ook allemaal maar wat graag dat het leven een feest is, maar kijken we genoeg ons oliepeil na.