26e zondag door het jaar A (2008)

Afgelopen week konden we in Rotterdam de feyenoord supporters weer horen zingen: Geen woorden maar daden, Feyenoord kampioen. Geen woorden maar daden, ook Perkamentus doet een soortgelijke uitspraak in één van de Harry Potter films: Het gaat er niet om wat je zegt, maar wat je doet. Geen woorden maar daden.

In het evangelie van vandaag zien we een soortgelijk situatie. Jezus vertelt een parabel over een wijngaardenier die twee zonen heeft. Hij vraagt ze beiden te werken in de wijgaard. De een zegt eerst ja, maar hij bedenkt zich en gaat vervolgens niet werken. De vader zal in eerste instantie erg blij zijn met zijn antwoord, maar zoals u kunt aanvoelen, komt hij later bedrogen uit.
De tweede zoon zegt eerst nee, maar bedenkt zich ook en doet daarna alsnog hetgeen zijn vader van hem gevraagd heeft. De vader was natuurlijk eerst teleurgesteld, maar des te meer zal hij later verheugd zijn. Deels omdat het werk toch gedaan is, maar ook omdat deze zoon zich gehoorzaam opstelt onder vaders leiding.

Jezus vraagt vervolgens aan de Farizeeers; "wie is nu gehoorzaam geweest aan de vader?" Terecht antwoorden zij, de tweede zoon, de zoon die tot inkeer kwam en de wil van de vader daadwerkelijk deed. Dit is de zoon, de zoon die "geen woorden maar daden" prefereerde. an maakt Jezus een vergelijking met het leven van de Farizeeers. Deze hebben Johannes de Doper gehoord en bezig gezien, maar zij hebben echter er geen aandacht aan gegeven en hem genegeerd. Ze hebben aan hem geen geloof geschonken. Daarintegen zegt Jezus, dat tollenaars en ontuchtige vrouwen wel aandacht gaven aan Johannes en zich bekeerden. Vervolgens zegt Jezus dat de Tollenaars en de ontuchtige vrouwen eerder het koninkrijk van God zullen binnen gaan dan de Farizeeen.

Dat komt even hard aan. De farizeen denken dat zij het helemaal gemaakt hebben, dus niet. Zij hebben zich verzet tegen God, zelfs nadat ze de bekering hadden gezien van de tollenaars en ontuchtige vrouwen. Jezus wil met dit verhaal, deze parabel de Farizeeers zover krijgen dat zij alsnog, zich zouden bekeren en dan niet alleen Woorden maar ook Daden beoefenen. Want het rijk van God is nabij.

Ook in onze tijd is het vaak erg makkelijk om ja te zeggen, maar om dan ook daad bij het woord te houden is vaak en lastige opgaven. Je zou soms willen dat je niets had gezegd of zelfs dat je niets was gevraagd. Maar het gebeurt ook vaak dat je eerst nee zegt, als een eerste reactie op een vraag. Soms schrik je van deze reactie en bedenk je ineens dat alsnog ja doen, toch niet zo slecht is. Je verandert je koers of stelt deze bij.
"Indien mogelijk, keer nu om"

Waar ik zelf nog wel eens aan moet wennen is, als ik in de auto zit en op pad ben door de Betuwe. Ik weet nog niet zo goed de weg, maar heb gelukkig van een vriend een oude TomTom gekregen. Een hulpmiddel, dat mij die de weg wijst.
Van de week was ik op bezoek bij iemand in Culemborg en deze woonde, in mijn ogen in een heel ingewikkelde wijk. Toen ik naar huis wilde gaan dacht ik, ik moet naar links.
De stem uit de TomTom sprak toen: "Indien mogelijk keer nu om". Ik dacht, ach ik weet de weg wel, ik ga naar links. Toen liet de TomTom mij, na herhaalde keren opgeroepen te hebben, mij uiteindelijk rechtsaf slaan en vervolgens nog twee keer naar rechts en vervolgens naar links. Ik realiseerde mij toen dat deze TomTom naar wie ik eerst niet wilde luisteren, mij toch in de goede richting had gedreven.

Zo is het ook met God. Hij roept ons en helpt ons de weg te vinden. We hoeven alleen maar te luisteren naar hetgeen Hij ons ingeeft. Hij vraagt ons de weg te volgen, die voor ons is weggelegd vanaf onze doop. Volg de weg van de gerechtigheid, zoals Jezus zegt in het Evangelie.

Juist vandaag, roept Jezus ons in het Evangelie op, om deze weg van gerechtigheid te gaan. We moeten proberen om te luisteren wat God van ons vraagt en welke richting Hij ons wil hebben. En dan natuurlijk Ja zeggen tegen God en ook ja doen.
En als wij dreigen de verkeerde kant uit te gaan, zal Hij tegen ons zeggen, net als de TomTom. "Indien mogelijk, keer nu om"