De broodvermenigvuldiging (2005)

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 172 niet laden
Je hebt het waarschijnlijk ook al meegemaakt:
de speciale standwerkers die een nieuw product op de markt moeten promoten.
De eerste lezing van Jesaja lijkt op zoiets:
”Kom mensen, wie dorst heeft, hier is iets te drinken (water)
Ook als je geen geld hebt, kom toch.
Kom kopen, geniet zonder geld en zonder te betalen
Drink wijn en melk.
Waarom geeft gij geld aan iets dat geen brood is?
Waarom geef jij geld aan iets dat niet voedt?
En als hij genoeg mensen aan zijn stand verzameld heeft, komt zijn eigelijke boodschap: luister, luister naar mij “Ik zal je zeggen welk eten goed is.  Ik zal je honger stillen met uitgelezen spijs.  De behoefte aan eten en verzadiging staat symbool voor het goede dat van God komt.


En in het evangelie van vandaag lezen we dat Jezus zich terug trekt na het bericht over de dood van Johannes de doper.  Hij wil alleen zijn.  Maar de mensen volgden Hem en ondanks zijn verdriet is Jezus niet zozeer de rabbi, maar de doender.  Hij ziet de zieken en geneest hen, Hij ziet hun honger en voedt hen.
En zijn leerlingen zien de toestand dramatisch in: al die mensen (5.000 mannen alleen al) verzameld op een eenzame plek en het wordt al avond.  Het wordt tijd dat er maatregelen worden genomen en stellen voor dat Jezus hen naar huis stuurt.
Maar Jezus gaat niet akkoord en zegt “Zij hoeven niet weg te gaan” en Hij geeft hen zelfs eerder een vermaning: “Neen, jullie moeten ervoor zorgen dat ze te eten hebben”.  Hij stelt mensen aan om brood uit te delen.
Het voeden van mensen komt in het Oude Testament herhaaldelijk voor: denk maar aan het uittochtverhaal waar God het manna laat regenen.  Manna voedsel voor één dag, hun dagelijks voedsel.
Ook nu zien we het gebeuren: 5 broden en 2 vissen zijn voldoende om die massa mensen hun honger te stillen.  Er is honger, er lijkt maar weinig brood te zijn, maar als men eenmaal aan het breken en delen gaat, is er kennelijk genoeg om iedereen tot verzadigens toe te voeden.  Er blijft zelfs nog over.
Geen hele broden, maar brokken.  In totaal nog 12 korven over, symbool aan de 12 apostelen, symbool voor een dienende kerk.
Misschien zijn we wel een beetje jaloers op die mensen die het wonder voor hun ogen zagen gebeuren.
Maar we zijn erbij. Nee, niet op het strand van het meer van Gennesareth, dat niet.  Maar lees het evangelie en laat de bewoordingen van die wonderbare brooddeling tot je doordringen: “Hij nam de vijf broden en de twee vissen, keek naar de hemel, sprak de zegenbede uit, brak de broden, en gaf ze aan de leerlingen, de leerlingen gaven ze aan de mensen”.  Iedereen die ooit zijn eerste communie heeft gedaan, herkent hierin de woorden van de eucharistie.
Hier, in dit uur, nemen we deel aan de wonderbare brooddeling.
En Jezus zegt opnieuw “Geeft gij hun maar te eten”.
Dat is de diepste zijn van het breken van het brood:
dan geef je het lichaam van Christus aan elkaar.
dan geef je alles wat die ander nodig heeft
iemand om bij uit te praten
iemand die tijd heeft voor een ander,
iemand die tijd heeft voor een ander,
iemand die met mensen begaan is.