Meer dan voldoende

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden
De boodschap uit dit evangelie kan aldus worden samengevat: wie de moed heeft met weinig te beginnen, die houdt heel veel over. Je moet dan wel durven terugvallen op een kracht, die groter is dan die van jezelf of die van de mensen. Je moet dan wel de moed hebben om te handelen omdat je van binnenuit bewogen wordt. Van binnenuit werd Jezus ook bewogen. Het was zijn medelijden met de mensen. Dat is het geheim van zijn wonderkracht. Van binnenuit is die gericht naar de mens in nood. En daarom kon Hij zoveel. Vanuit zijn liefde kon Hij dat.

Er bestaan vele theorieën hoe je dit verhaal moet verklaren. Maar tenslotte bewerkt het geheim van de liefde wat het verstand niet kan volgen. Trouwens, als je een keer in een noodsituatie bent geweest, dan heb je zeker ondervonden dat je iets moet doen. Ik moet de ingevingen van mijn hart volgen. Je was niet geblokkeerd door: "Wat zullen de mensen er wel van zeggen", of "dit en dat moet ik bereiken"; "als ik maar iets eraan overhoudt, er iets aan verdien, ik moet denken aan mijn image. Als ik maar niet faal."

In noodsituaties, als je direct moet handelen en je hart volgen, komen die bezwaren niet op, omdat je bewogenheid veel sterker is. Je vraagt je ook niet af of je er klaar voor bent, of je bent toegerust. Je handelt gewoon. Het wordt je ingegeven zoals het is; zo speel je in op de situatie. Het kan dan zijn dat mensen door jouw woord opeens kunnen ademen. Je hebt misschien in een onbewaakt ogenblik een hand uitgestoken naar iemand aan wie je een vreselijke hekel had. Maar je hebt het toch maar gedaan en de verhouding is weer geklaard. Daar is een verzoening gekomen, er is weer begrip.

Door een enkel woord, door een enkel gebaar heb je een wonder verricht. Vaak kan dat niet vanwege zogenaamde afspraken en regelingen waarachter je je verschuilen kunt. Een mens kan zich immers verschuilen achter wetten, voorschriften, regels, gewoontes, verleden, opvoeding, opleiding, ervaring, gezegdes. Enfin, noem maar op... Een mens die dat doet, die zich verschuilt achter al die bezwaren die kan ook niks. Die is altijd verlamd, daar kun je nooit een beroep op doen, want die heeft altijd een bezwaar. Wonderen gebeuren als een mens zijn hart volgt. Het mooie van het geval is, dat als wij ons hart volgen dat er dan meteen een kracht vrij komt. Niet alleen van onszelf, maar ook een kracht die boven ons uitgaat. Een mens hoeft die eerste stap maar te zetten en dan komt er een hand, er komt een gedachte en die kracht gaat door. Het gaat zover door totdat er iets uit de bus komt waarvan je denkt: Och, hoe heb ik het toch kunnen doen, hoe heb ik het toch kunnen zeggen. Waar heb ik toch de moed vandaan gehaald?

Met de leerlingen in het evangelie zeggen we: "We hebben hier niet meer dan vijf broden en twee vissen", dat wil dus zeggen: "we hebben praktisch niets te bieden", dan zegt de Heer tegen jou: "Wat je hebt, breng dat hier. Die gebrekkige krachten die je hebt, breng ze maar hier. Leg ze maar in mijn handen en laat dan gebeuren." Een wonder is het als een mens laat gebeuren wat het leven wil geven. Dan past hij zich beter aan aan de omstandigheden, dan kan hij inspelen op gezegdes van anderen. Dan kan hij met die ander omgaan, die onverwachte dingen zegt en vraagt. Jezus verbeeldt voor ons het Rijk Gods op een soortgelijke manier in verbondenheid met elkaar. Een mooier en beter voorbeeld kunnen we ons niet wensen. Zo begrijpt u ook dat de wonderbare broodvermenigvuldiging geen magisch wonderverhaal is, maar een verhaal voor het leven. Je bent geroepen om uit te delen wat je in huis hebt: aan voedzaam voedsel, aan voedzame woorden, aan voedzame aandacht en verbondenheid. En in een wijd en open hart raakt het nooit op, is er altijd voldoende voor iedereen.