Ook liefde is gratis

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden
The Beatles zingen een lied dat een universele hit is geworden: All You Need Is Love. Dat is inderdaad levenswet. De Beatles waren met dat lied profaan profetisch. Dat hebben ze natuurlijk nooit beseft en ook nooit bedoeld. Tot daar toe. Vandaag zingt Paulus het hun voor.

Als ik in de hele Bijbel tien woorden mocht aanduiden om in mijn eeuwige hitparade te figureren, dan zou dit woord er zeker bij staan. Niets of niemand kan ons scheiden van Gods liefde voor ons. Niets of niemand. Noch ons veelvuldige falen, noch het geroddel om ons heen. Noch onze luiheid, noch onze diepe twijfels, noch onze chef, noch onze buur, noch de gefrustreerde mens aan de telefoon, noch onze professionele of affectieve mislukkingen. Niets mag ons doen geloven dat God ons niet liefheeft. Zou je het ook niet hoog plaatsen in de bloemlezing van de mooiste teksten ooit?

Het is ook heel sterk. Het hele probleem is dat wij ondanks alles scrupuleus en angstig voor God staan. Hij verdraagt zoveel, omdat Hij niet op ons wacht. Hij bemint ons, omdat het beminnen zijn eerste natuur is. Als de mens het niet verstaat, vindt Hij dat heel erg. Als de mens steeds opnieuw zijn autonomie bewijzen wil, dan vindt Hij dat verspilde energie. De mens zou er beter aan doen zijn eigen maat en grenzen te (h)erkennen. Dan staat hij op zijn plaats. God wil geen concurrent zijn voor de positie die wij nastreven. Hij is geen vijand van onze vreugde. Hij is onze onvoorwaardelijke supporter!

Hoe komt het toch dat wij dat zo moeilijk geloven? Wij menen altijd dat wij liefde waard moeten worden. Volgens Paulus is dat onzin. Hij is van oordeel dat wij ontzettend hoogmoedig bezig zijn, indien wij menen dat wij liefde moeten verdienen. Het is zelfs een godslastering. Willen wij dan God verbieden ons lief te hebben? Dat is het meest tragische aan de mens, dat hij schreeuwt om liefde en dat hij er niet in gelooft wanneer hij die liefde ontvangt. Vreemd wezen toch de mens? Het zou ons goed doen ons van deze vervreemding te laten genezen. Wij zouden er beter aan doen ons bestaan te beamen, want God houdt niet enkel van de overwinnaar. Zijn hart gaat ook uit naar de verliezer.

De mens die deze woorden schreef was een globetrotter. Waarom zouden wij dan zijn woorden niet wereldwijd open mogen trekken? Hij had de nood van de wereld gezien en dit was zo zijn resumé: wat mensen boven alles nodig hebben, is het besef te worden bemind. Dat geldt vandaag voor Haïti, voor India, voor Suriname, voor Polen en Angola. God staat aan de kant van de miljoenen mensen die niets kunnen bieden en niets kunnen bewijzen. Hij is onze onvoorwaardelijke vriend.

Westerlingen zien God als hun concurrent. Daarom hebben ze zoveel last met Hem. Vele mensen uit de zogenaamde derde wereld zien Hem als hun natuurlijke bondgenoot. De arme heeft geen probleem met een onvoorwaardelijk liefhebbende God. Wat heeft de westerse mens dan toch tekort? Wat heeft hij teveel?

Hij wil liever liefde máken dan ontvangen.