12e zondag door het jaar A

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 362 niet laden
Hebben jullie de jodiumtabletten reeds in huis? Voor een eventuele kernramp?

Neen, ik wil je daarmee niet bang maken. Er zijn immers zoveel andere factoren die van het leven een riskante zaak maken. Er is de veiligheid van ons voedsel, er is de veiligheid op straat, er is de inbraakbeveiliging, en er is de dreiging van het terrorisme, o.a. nu laatst met een vuile bom (alsof er ook propere bommen bestaan).

Feit is dat we moeten leven onder kleine en grote bedreigingen. De angst is meer dan ooit, ons klimaat geworden. Vandaar dat wij ons willen verzekeren tegen alles en nog wat, dat er zoveel beveiligingssystemen geplaatst worden, dat we meer blauw op straat wensen.

Allemaal heel redelijke voorzorgen maar onderhuids blijft de angst. Hoe meer voorzorgen we nemen, hoe groter zelfs de beklemming van de angst.

En die angst is een slechte gezel om mee op stap te gaan, angst bederft ons levensgevoel.

Daarom is dit evangelie zo actueel. ‘Wees niet bevreesd' Wel drie keer horen wij dat woord.

‘Wees niet bevreesd' zegt Jezus. Wil dat zeggen dat Hij voortaan onze veiligheidsproblemen zal oplossen? Zeker niet Maar Hij wil wel onze angst wegnemen: het leefklimaat zuiveren. Dat is fundamenteler dan gelijk welk beveiligingssysteem.

Waarom zijn we bang? Omdat we zoveel bezit hebben, omdat we zoveel verwachten van het leven.

We zijn zo gehecht aan ons leven, aan ons bezit. En daar ligt de reden van onze angst.

De gedachtegang van het evangelie wil het zwaartepunt van ons leven verleggen. Niet ons bezit, niet wij zijn belangrijk, wel onze verhouding tot God. Als die kan uitgroeien tot een vriendschap, tot een stevig en levend verbond, als God de kern van ons bestaan kan worden, zullen wij ons bezit en ook onszelf relativeren.

Dan verlaten we de cultuur van de angst en komen wij in de cultuur van het vertrouwen.

Fundamenteel zonder schrik leven, onbevreesd door het leven gaan, zou wel eens het kenmerk van de christen kunnen worden.