Meer waard dan alle mussen

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden
Als je de waarde berekent van de grondstoffen die in het menselijk lichaam aanwezig zijn, dan kom je, volgens de geleerden, tot de slotsom dat de mens een paar honderd frank, een paar tientjes waard is. Het vet dat het lichaam van een normaal mens bevat, is voldoende om er zeven stukken zeep van te maken; van het ijzer zou je een middelgrote spijker kunnen maken; de suiker is genoeg om er een klein zoutvaatje mee te vullen; met de kalk zou je een klein vertrekje kunnen witten; de fosfor levert materiaal voor een paar duizend lucifers, met het kalium zou je een schot kunnen lossen uit een speelgoedpistool; en de hoeveelheid zwavel zou juist genoeg zijn om een hond van zijn vlooien te bevrijden.

Je kunt de waarde van een mens ook bepalen volgens zijn prestaties. Maar ook dat is moeilijk, want iedereen hanteert een andere waardeschaal. En bovendien kun je bij voorbeeld heel bekwaam zijn op één gebied - laten we zeggen in de sport - maar een nul zijn op een ander ge-bied - bij voorbeeld praktische vaardigheden. Je kunt misschien een uitstekende arts zijn, maar heel slecht schrijven.

Zijn mensen die met of zonder schuld gehandicapt zijn, daarom minder waard dan een gezond mens? Is een ongeboren kind of een oude man of vrouw minder waard dan een mens in de kracht van zijn leven? Heeft niet elk menselijk leven uit zichzelf een onvervangbare waarde? Niet de prestaties of het succes, niet aanzien of bezit bepalen de waarde van een mens, maar wel het feit dat de mens door God geschapen is naar zijn beeld en gelijkenis. De mens heeft het "zijn" ontvangen van de Schepper en over dat "zijn" van de mens mag niemand beschikken, in dat "zijn" ligt de waarde en de waardigheid van de mens, niet in het hebben of het kunnen. God beoordeelt de mens niet naar zijn bezit of zijn prestaties, voor God is ieder mens waardevol omdat hij is, omdat hij als mens bestaat.

Jezus zegt dat de mens meer waard is dan een zwerm mussen. De reden daarvan is dat God de mens zijn levensadem ingeblazen heeft. De mens ademt als het ware vanuit God. God heeft een keer "ja" gezegd tegen mij, tegen ieder mens en aan dat ja-woord blijft Hij trouw, ook als alle mensen mij als waardeloos zouden beschouwen. Dat maakt Jezus ons duidelijk in de geschiedenis van de overspelige vrouw. Hij neemt haar verdediging op zich, omdat de mens voor God nooit zijn waarde verliest, ook niet door zonde en schuld. Al wordt zij door de mensen als waardeloos beschouwd, zo waardeloos dat zij het best onder een hoop stenen bedolven kan worden, toch kiest Jezus haar kant en veroordeelt haar niet.

God laat de mens vrij om fouten te begaan, maar ook om zijn leven te veranderen en een nieuw begin te maken, maar Hij laat hem nooit vallen. God wil dat de mens leeft. Daarom mogen wij op Hem vertrouwen: "Wees niet angstig bezorgd," zegt Jezus tot drie keer toe in dit stukje evangelie, "uw hemelse Vader weet wat je nodig hebt en Hij zorgt voor je." Wie meent dat hij alleen zoveel waard is als zijn bezit, zal steeds angstig bezorgd zijn, want zijn bezit kan hem op. ieder moment ontvallen. Wie meent dat hij alleen zoveel waard is als hij kan, zal steeds angstig bezorgd zijn, want je krachten kunnen gesloopt worden door een ongeluk of een ziekte. Zo zitten wij vast in een vicieuze cirkel van angst en presteren. Maar volgens de woorden van Jezus bestaat onze waarde daarin dat wij kinderen van God zijn. En God zal steeds voor ons zorgen. Dan hoeven wij niet meer bang te zijn, wij worden gedragen door de liefde van God...