Onze afstamming Euch + Boeteviering 2004

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 198 niet laden

INDIAAN

Een Indiaan deed zijn verhaal. Zijn hele leven had hij in een reservaat doorgebracht. Nu woonde hij in een grote stad in Canada. Een journalist vroeg naar zijn indrukken. ‘Jullie stadsmensen zijn rare wezens!’ aldus de Indiaan. ‘Jullie stappen in een bus en gaan je op je gemak ergens achter een onbekende chauffeur zitten. Ik zou eerst eens een praatje met die chauffeur maken. Ik zou willen weten: Hoe ga je om met je vrouw en je kinderen? Had je een lieve moeder? Dan zou ik pas mijn leven in zijn handen leggen.’
Inderdaad. Wij vertrouwen ons leven argeloos toe aan een piloot, een bakker of een onderhoudsmonteur. Maar voordat we iemand ècht vertrouwen, snuffelen ook wij eerst wat aan elkaar.

VAN WIE BEN JE?

Veel gesprekken beginnen met de vraag: waar kom je vandaan? ‘Ben jij van die Brouwers uit de Gatestraat?’ ‘Nee, dat was mijn oom.’ ‘Ben je dan een zoon van Pierre?’ ‘Ja. En van Alice, Alice van Tummers, de man van ‘t kind van Hendriks. ‘En van welke Sende ben jij dan?’ ‘Nee niet van díe! Ik ben van May van d’r Sjeng, mijn grootvader was van Hulsberg, van Putjes, Jeanne van Mia...’  En dan, als je iets hebt laten zien van je afkomst, ga je elkaar vertrouwen, dan kun je de ander thuisbrengen.

GEWORTELD IN GOED EN KWAAD

Vandaag lazen we in het evangelie de stamboom van Jezus. Daaruit blijkt dat Hij en zijn vader echte Hebreeërs waren. En dat er veel goede lieden onder zijn voorouders waren, maar ook enkele deugnieten. God wordt mens in de geschiedenis van mensen. Hij wordt een van de onzen, één van goeden en slechten, één van heiligen en zondaars.
Wij zijn geworteld in een wereld die doordrenkt is van goed en kwaad. Onze taal en ons denken zijn gemaakt door haat en liefde. De manier van geld verdienen, onze omgang met de natuur, de wetten die de wereldhandel regelen, onze wapensystemen en onze liederen: ze zijn allemaal tot stand gekomen door egoïsme, machtswellust, jaloezie, pijn en angst. En aan de andere kant draagt alles ook sporen van goedheid, liefde, tederheid en ontferming. We zijn verwikkeld in hardnekkige structuren, geweven uit goede en kwade motieven.
Kerstmis is het feest waarin we dromen over een schepping die verzoend is met zijn schepper. Vandaag, op zondag voor kerstmis, gaan we onze wortels na en kiezen we opnieuw voor het goede.

BOOMSTAMMEN

‘Lieve kinderen.
Jullie weten wat een boomstam is? Een boomstam is ‘n lekkere taart, een opgerolde cake met chocola. Het kan ook de stam betekenen van een boom! Maar weet je ook wat een stamboom is?
Een stamboom is een tekening van een familie. Nou ja, niet de portretten van alle ooms en achternichten maar een tekening met de namen. Dat gaat zo: je pakt een heel groot vel. Daar schrijf je onderaan jouw naam op. En dan teken je twee pijltjes schuin naar boven. Bij het ene komt naar de naam van mamma; bij het andere de naam van pappa. Boven de namen van pappa en mamma komen weer twee schuine pijltjes. Die wijzen naar de opa en oma en naar de andere opa en oma. Nou wordt het moeilijk. Elke oma en opa heeft ook weer een pappa en mamma gehad. En zo komt het vel helemaal vol te staan met namen van mensen die er allemaal voor gezorgd hebben dat jij bent geboren. De tekening lijkt wel wat op een boom.
Jezus had ook een stamboom. Want Jezus staat ook midden in onze mensenwereld, tussen leuke en stoute en lieve en bijzondere en lelijke en knappe mensen.
Heb je het begrepen?
Iedereen in deze kerk heeft twee ouders. En iedereen heeft vier grootouders en acht overgrootouders en zestien betovergrootouders. Moet je nagaan! En toch leefden er vroeger minder mensen op aarde dan tegenwoordig. Hoe kan dat?